Pàgines

dijous, 21 de novembre del 2013

Classe 20 de novembre

-Hem acabat, per fi, el CONSONANTISME. Hui hem vist la L" geminada.

-Hem vist el tema de L'ARTICLE, i hem posat especial atenció a "l'apostrofació i la contracció". Per últim, hem vist el LO NEUTRE, i les seues substitucions naturals en Valencià per tal d'evitar-lo (fixeu-vos que este últim LO no és un article LO neutre, sinó un pronom feble i, per tant, sí que és vàlid).

-Hem fet un dictat que es diu "El Pol·len":
    El pol·len no és sinó l'element reproductor masculí de les plantes en flor. A l'interior conté cèl·lules espermàtiques per a fecundar l'òvul d'unes dimensions extremadament petites. Si col·locàssem cent grans de pol·len, l'un al costat de l'altre, amb prou feines sí farien una longitud d'un mil·límetre.
    Quan respirem introduïm una gran quantitat d'aquestes partícules a les cavitats nasals. Dins la mucosa el pol·len es troba un medi humit i calent, ideal per a germinar. Llavors s'infla i allibera proteïnes que poden provocar reaccions en les persones sensibles. Reaccions que anomenem al·lèrgies. La meteorologia fa que, uns dies determinats, augmente poc o molt la concentració de pol·len i, per tant, les reaccions al·lèrgiques.
    MESTRE, Toni (1996): "Pol·len i al·lèrgies", AVUI, 22 d'abril, Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada