Pàgines

dijous, 28 de novembre del 2013

Classe 27 novembre 2013

-Ahir dimecres vam començar el tema 4 DETERMINANTS II. I vam fer un repàs fins als indefinits, que no els vam veure.
-Vam explicar la regla del D-U-C, per tal de posar els guionets quan escrivim xifres. he remarcat la importància dels múltiples, especialment pel que fa al femení a partir de triple (tripla...).
-Hem fet el dictat: "Les plaquetes":
    Les plaquetes, també anomenades trombòcits, són un dels tres tipus cel·lulars de la sang, junt amb els glòbuls rojos (hematies o eritròcits) i els glòbuls blancs (leucòcits). De tots els corpuscles de la sang, les plaquetes són els més petits: tenen forma arrodonida i un diàmetre aproximat d'entre 1,5 i 2 micres (una micra és una mil·lèsima part d'un mil·límetre). En realitat, es tracta de cèl·lules incompletes, ja que no tenen nucli: en el seu interior disposen d'un sistema tubular, que manté la forma arrodonida del corpuscle, i de múltiples substàncies que resulten indispensables per al desenvolupament de les seues funcions.

-La part de la parla ha estat prou bé. Hem dividit la classe en 4 grups que havien de decidir el seu viatge a Moscou (amb avió, amb tren, amb caravana o fent autostop). Hem interactuat una mica i hem conegut nou vocabulari i alguna estructura sintàctica hem pogut rectificar.

-Aquesta setmana us pose 3 cançons, trieu-ne 1 i feu-ne la transcripció segons l'escolteu i, després, la traducció:
LAX'N'BUSTO: "Intuïció"

GOSSOS: "Un nou paisatge"

ANDREU VALOR i LOLES MIQUEL: "L'obra inesperada"

dijous, 21 de novembre del 2013

Classe 20 de novembre

-Hem acabat, per fi, el CONSONANTISME. Hui hem vist la L" geminada.

-Hem vist el tema de L'ARTICLE, i hem posat especial atenció a "l'apostrofació i la contracció". Per últim, hem vist el LO NEUTRE, i les seues substitucions naturals en Valencià per tal d'evitar-lo (fixeu-vos que este últim LO no és un article LO neutre, sinó un pronom feble i, per tant, sí que és vàlid).

-Hem fet un dictat que es diu "El Pol·len":
    El pol·len no és sinó l'element reproductor masculí de les plantes en flor. A l'interior conté cèl·lules espermàtiques per a fecundar l'òvul d'unes dimensions extremadament petites. Si col·locàssem cent grans de pol·len, l'un al costat de l'altre, amb prou feines sí farien una longitud d'un mil·límetre.
    Quan respirem introduïm una gran quantitat d'aquestes partícules a les cavitats nasals. Dins la mucosa el pol·len es troba un medi humit i calent, ideal per a germinar. Llavors s'infla i allibera proteïnes que poden provocar reaccions en les persones sensibles. Reaccions que anomenem al·lèrgies. La meteorologia fa que, uns dies determinats, augmente poc o molt la concentració de pol·len i, per tant, les reaccions al·lèrgiques.
    MESTRE, Toni (1996): "Pol·len i al·lèrgies", AVUI, 22 d'abril, Barcelona

dijous, 14 de novembre del 2013

Classe 13 novembre

-Avui hem continuat amb el consonantisme. Hem vist les fricatives i africades: la "x, tx, ig"; les nasals: "m, n i ny" i l'ús de la "h". Acabeu totes les activitats d'aquests apartats.

-Hem fet un dictat titulat "El nou paisatge":
No baixà de la màquina, es llevà el casc i es quedà contemplant l’extensa 
ruïna del seu jardí perdut. Era el triomf inevitable de l’asfalt que s’estenia 
de nord a sud, fins on arribava la vista. Els límits de la ciutat gran es 
confonien amb els dels pobles estirats en carrers i en edificacions 
indistingibles. Allò que van ser els pobles de l’Horta s’endevinava en 
xicotets nuclis de carrers més torts i atapeïts. En un d’aquells, hi havia 
hagut sa casa i la fusteria del pare, però no el va poder localitzar. I pensà: 
“aquest és el paisatge nou que ens ha dut la riquesa, hem destruït la bellesa 
i hem construït la lletjor”.

-Hem parlat una miqueta sobre les beques Erasmus; amb una major diversitat de participació; a veure si continuem així.

-Heu de fer una redacció (aprox. 250 paraules) sobre el tema: Conducció i agressivitat.

-Per últim, us he demanat que llegiu un llibre i en feu una ressenya escrita a mà, d'entre les propostes que us passe (amb el ratolí, botó esquerre polsat i subratlleu l'enllaç, ara botó dret del ratolí i aneu a l'adreça) :

https://drive.google.com/file/d/0B4wwHKp0k3JWTzVESXdpdXVMSWs/edit?usp=sharing


-Pel que fa al tema de com fer una ressenya, ací teniu un enllaç molt adient. Vegeu de seguir les seues instruccions:
http://www.xtec.cat/centres/b7004578/eso/catala/clublectura/ressenya.htm

dijous, 7 de novembre del 2013

Classe 6 de novembre

-Hui hem continuat amb el tema del CONSONANTISME. Hem vist la essa sonora /Z/ i la essa sorda /S/,  la "b" i la "v" i les fricatives i africades; "g, j, tg, tj".

-Hem fet el dictat : EL REBEDOR:
EL REBEDOR
Es va haver de parar al rebedor / i mentre penjava l’abric / una necessitat imperiosa el va obligar a girar-se. / Davant tenia l’espill. / Bisellat. Tacat. / Amb un marc de caoba rematat per una garlanda de flors i de fulles. / Confessava que no havia sentit mai la necessitat / d’encantar-se davant d’un espill. / Fora del temps d’afaitar-se / o bé quan anava a casa del sastre. / Però aquella nit es va mirar i es va quedar encantat un moment; / no amb la seua imatge /sinó amb alguna cosa que hi havia dins.

/ La seua cara, deia, no era harmoniosa; / el front massa alt, / les galtes massa begudes, / els ulls massa xicotets. / En l’espill, una miqueta cap a la dreta, / van aparéixer uns ulls d’una fixesa inquietant / com aquells del gat de la placeta. / Més grans que els d’ell, / menys separats, / amb el blanc més generós. / Sentia, i és el que més va anguniejar-lo, / que eren els seus ulls sense que ho foren.


-En la part oral, hem comentat breument el tancament de RTVV.

'L'activitat que us propose aquesta setmana és fer una opinió sobre la cançó de Pep Gimeno, "botifarra", El casamiento de Maria la Xapa. A més, heu d'apuntar els castellanismes que usa en la cançó i explicar-me el perquè d'això.