Pàgines

dijous, 13 de març del 2014

Cançons 1a quinzena de març

Us he de dir que sempre intente posar-vos una gran varietat d'intèrprets i estils i, gairebé sempre, me'ls estime molt; però he escoltat amb els cascos la cançó de l'Estrella Morente i el Lluís Llach, que m'ha recomanat un amic, i m'ha estremit! Ja em contareu que us ha semblat i, a més, quin gest més bonic que una andalusa com l'Estrella Morente s'anime amb el català i faça una cançó tan bonica i done normalitat a allò que hauria de ser normal:

1) BLAUMUT: "Pa amb oli i sal"

2) ESTRELLA MORENTE i LLUÍS LLACH: "Vida"

3) PABLO ALBORÁN: "Ningú més que tu"

Classe 12 març

Hui hem estudiat el tema 8. MORFOLOGIA VERBAL II. Ens hem parat a comentar les particularitats de l'infinitiu i del gerundi.

Hem fet un dictat:

La gran revolució: el foc 
El descobriment del foc ―o, més ben dit, l’adquisició de la capacitat de controlar-lo i reproduir-lo― va ser, sens dubte, una de les fites més importants del progrés humà. El foc va comportar una major cohesió del grup. Els habitants del campament ara estaven vinculats entre ells per la necessitat de controlar el foc, de cooperar perquè la comunitat no se’n quedara sense i perquè el foc abandonat sense vigilància no la destruïra. Al voltant de la llar de foc, que va esdevenir un punt de referència fix i estable, les cases es van estructurar millor i van esdevenir més confortables. Els homes van adquirir més seguretat davant les dificultats del món exterior i van sentir la necessitat cada vegada major de col·laborar els uns amb els altres, d’organitzar-se millor i d’enfortir els llaços que els unien a la comunitat. 

En acabar el dictat hem INTENTAT que algun grup fera l'exposició oral, però no hi ha hagut sort, aleshores us anime a fer-les en les properes classes.

Recordeu que el dimecres pròxim és Sant Josep i no hi ha classe. Aleshores, un posaré al bloc deures perquè no estigueu avorrits. I us recorde que heu d'anar estudiant els temes ja vistos i feu-vos a la idea de llegir el llibre i fer-ne una ressenya.

Saluts i bona setmana,

dimecres, 5 de març del 2014

DOCUMENTAL "Pensant en els altres"

DOCU: "Pensant en els altres"

EXPLICACIÓ DE L'IMPERATIU AFIRMATIU

PRESENT D’INDICATIU
PRESENT D’IMPERATIU (AFIRMATIU)
PRESENT DE SUBJUNTIU
JO
BEC
-----------------------------------------------------------------
BEGA
TU
BEUS
BEU (3a INDICATIU)
BEGUES
ELL/A
BEU
BEGA (3a Subjuntiu)
BEGA
NOS
BEVEM
BEGUEM (4a Subjuntiu)
BEGUEM
VOS
BEVEU
BEVEU (5a INDICATIU)
BEGUEU
ELLS/ES
BEUEN
BEGUEN (6a Subjuntiu)
BEGUEN

-Ei, xiquets, ATENEU (ATENDRE) el monitor del càmping i no ENCENGUEU (ENCENDRE) el foc!


-Vosaltres, BEVEU (BEURE) amb nosaltres cinc. I nosaltres, BEGUEM (BEURE) a la salut dels amics!